יצירת קשר
לכל שאלה חייגו:
03-5174455

איסור על פיטורים בזמן מחלה

האם לפי החוק מותר למעסיק לפטר עובד בזמן מחלה? לפי סעיף 4א' לחוק דמי מחלה משנת 1976, התשובה לשאלה זו היא לא. למעסיק אסור לפטר עובד שנעדר מהעבודה בעקבות מחלה, בתקופה בה הוא זכאי לדמי מחלה. כלומר, כל עוד נותרו לעובד דמי מחלה בתשלום, הוא מוגן בפני פיטורים. אבל יש למצב זה גם חריגים. את כל הפרטים אתם מוזמנים לקרוא במאמר שלפניכם.

מהי חופשת מחלה?

עובד המועסק במקום עבודה קבוע ומסודר, מתחיל לצבור זכויות סוציאליות כבר משלבי עבודתו הראשונים. אחת מהזכויות הסוציאליות החשובות ביותר היא היכולת לצבור ימי מחלה. ימי המחלה הללו מונעים מהעובד אובדן הכנסה משמעותי במידה והוא מנוע להגיע לעבודה בשל מחלה. חופשת מחלה בעצם מכסה כספית את התקופה בה העובד לא מגיע לעבודה ושומרת על הכנסתו. 

איך נצברת חופשת המחלה? לכל עובד נקבע מספר ימי מחלה המגיעים לו, לפי הותק שלו. מספר ימי מחלה מופיע בכל חודש בתלוש המשכורת של העובד. 

מספר ימי המחלה המרביים הניתנים לעובד הוא 1.5 ימים לחודש ומותר לו לצבור עד 90 ימי מחלה. בדרך כלל מכסת הימים הזו מספיקה למחלות רגילות, עם היעדרות של מספר ימים בלבד בכל פעם.  

אם עובד מנצל חלק מימי המחלה שלו, הוא יוכל לצבור אותם שוב עם חזרתו לעבודה. אבל אם חופשת המחלה מתארכת מעבר ל-90 הימים שנצברו, אז עלולות להתעורר בעיות. 

פיטורים בזמן מחלה

פיטורים בזמן מחלה

לפי החוק, אסור לפטר עובד אשר נעדר מהעבודה עקב מחלה, בתקופת הזכאות שלו לדמי מחלה על-פי הצבירה המותרת בחוק. כך, מעסיק המבקש לפטר עובד בגלל מחלה חייב לאפשר לו לקבל את התמורה המלאה של ימי המחלה שנצברו לזכותו. כל עוד העובד מועסק במקום העבודה לפחות שנה, הוא זכאי למימושם המלא אם הם עדיין לא נוצלו. 

 כדי שעובד יקבל תשלום מלא על ימי המחלה בגינם הוא נעדר,  עליו להציג אישורים רפואיים על המחלה, הטיפול בה וימי המנוחה להם הוא נזקק. במידה ומעסיק פיטר עובד בזמן מחלה שלא כחוק ניתן לתבוע  אותו בבית דין לעבודה ולדרוש ממנו פיצויי פיטורים.

מתי אפשר לפטר עובד בשל מחלה? 

פיטורים בזמן מחלה יכולים להיעשות אם העובד ניצל את כל מכסת ימי המחלה שלו ואם קיבל הודעה על פיטורים כחוק, לפני שהוא נעדר בשל המחלה. במצב כזה, חוק דמי מחלה לא יגן עליו. 

פיטורים בזמן מחלה הם חוקיים גם במקרים בהם העסק מפסיק לפעול בעקבות פשיטת רגל או פירוק החברה.

בכל מקרה, לא ניתן לפטר עובד באופן מידי כאשר הוא נמצא בחופשת מחלה. פיטורין ללא שימוע וללא הודעה מוקדמת הם אינם חוקיים, גם אם העובד ניצל את כל מכסת ימי המחלה שלו. 

המעסיק חייב להעביר הודעה מוקדמת באמצעות  מכתב המפרט את הסיבות בגללן הוא חושב לפטר את העובד ולציין את המועד לשימוע שהוא חייב לערוך לעובד בהתאם לחוק.   

לפי תקדימים משפטיים המעסיק יכול לזמן את העובד לשימוע לפני פיטורים בזמן מחלה, גם אם העובד נעדר מהעבודה בשל ימי המחלה להם הוא זכאי, אך כמובן בהתאם למצבו הרפואי. 

במקרה של פיטורים בזמן מחלה שלא נעשו כחוק, מומלץ לפנות לסיוע מקצועי של עורך דין דיני עבודה. עורך דין המתמחה בזכויות עובדים יבחן את כל המהלכים שנעשו לפני הפיטורים כדי לתת חוות דעת ויעוץ משפטי מתאימים בכל מצב בו שוקלים להגיש תלונה על פיטורים שנעשו שלא כדין.

מספר מדרגים:2 דירוג ממוצע:5

לייעוץ בנושא דיני עבודה
ללא כל התחייבות מצדכם
השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם מיד:

לוי אשכול 68 קרית אונו, קומה 8 בניין B
03-5174455
03-5174456
OFFICE@shalombarlaw.com