האם ידעת כי פיטורי עובדת בהריון ולאחר שעבדה חצי שנה לפחות במקום העבודה - אינו חוקי? האם ידעת כי מעסיק שמפטר עובדת בתנאים כאלה ללא היתר, עלול לעמוד לדין פלילי? אם פוטרת בגלל שאת בהריון, או שיש לך חשד לקשר בין פיטורין לבין הריונך - חשוב שתכירי את החוק ותדעי כיצד יש לפעול במקרה כזה.
פיטורי עובדת בהריון אסורים על פי החוק במדינת ישראל, בעוד שבית המשפט עלול לקבוע כי מדובר באפליה. אם את חשה שפוטרת עקב הסיבה האמורה, תכלי להגיש תלונה נגד המעסיק ביחידה לאכיפת חוקי העבודה.
לאחר מכן, ניתן להגיש תביעה נגד המעסיק בבית דין לעבודה הקרוב למקום המגורים. בכך אפשר לתבוע פיצויים מהמעסיק ולקבל בד בבד את ההטבות שמגיעות לך עבור תקופת הזכאות.
מדינת ישראל נחשבת מדינה שמעודדת ילודה. לכן היא מקנה זכויות לנשים בהריון ולהורים שצריכים לשלב בין עבודה לבין גידול ילדים וחיזוק התא המשפחתי. בכך המדינה מחשיבה פיטורין בזמן הריון לעבירה פלילית: מה שיכול לסייע לך במידה ומקרה כזה אירע, או במידה ותרצי להגיש תביעה לבית המשפט זאת בסיוע של עורך דין פלילי.
מעסיק שירצה לפטר עובדת ללא קשר להריונה, יצטרך להגיש בקשה להיתר באגף ההסדרה במשרד העבודה והרווחה.
האם קיימת האפשרות של פיטורי אישה בהריון, ומהן ההגבלות והחובות המוטלות על המעסיק במקרים כאלו?
למעסיק יש את האופציה לסיים את העסקתה של אישה בהריון, בתנאי שהיא עובדת במקום העבודה פחות משישה חודשים, אך חשוב להדגיש כי סיבת הפיטורים אסורה להיות ההריון עצמו. במידה והאישה הודיעה על מצבה ולאחר מכן פוטרה, קיים חשד לאפליה, והיא עשויה להגיש תביעה נגד המעסיק ולדרוש פיצויים בבית הדין לעבודה תוך טענה לאפליה.
מנגנון ההגנה על אישה בהריון חזק במיוחד כאשר היא עובדת במקום זה למעלה מחצי שנה. במקרה כזה, המעסיק נדרש להגיש בקשה להיתר לפיטורין מאגף ההסדרה שבמשרד העבודה והרווחה, ולהוכיח במצוקת פנים כי הפיטורים אינם נובעים מההריון.
התהליך המשפטי במקרה זה נוקשה ומחייב בחינה מדוקדקת של כלל המסמכים והראיות, וזאת על מנת לוודא כי זכויות האישה מוגנות כנדרש. שר העבודה והרווחה מקפידים על כך שזכויות האישה בהריון יהיו בחזית, וכל פגיעה בהן תיענה בחומרה הראויה.
מי שנמצאת במקום עבודה שכבר נחשב קבוע - משמע: שבו היא נמצאת כבר יותר מ 6 חודשים - חשוב שתדע כי המעסיק לא יכול לפטר אותה גם בזמן ההיריון וגם במהלך חופשת הלידה שאורכת 60 ימים בממוצע.
עם זאת, על פי החוק, עובדת שנמצאת בחודש החמישי להריונה, עליה להודיע על כך למעסיק, על מנת שזה יוכל למצוא מחליף ראוי שישמש לתקופת ההיריון וחופשת הלידה.
חוק עבודת נשים מחייב את העובדת להודיע למעסיק על ההריון ברגע שהיא נכנסת לחודש החמישי. המועד הזה קריטי, שכן מרגע זה והלאה, העובדת זכאית למגוון זכויות והגנות מיוחדות.
בין היתר, המעסיק חייב להקפיד על הגבלות הנוגעות לשעות העבודה הנוספות, ימי המנוחה השבועיים ומשמרות הלילה.
אישה בהריון אשר מרגישה כי זכויותיה נפגעו, יכולה להגיש תלונה נגד המעסיק ליחידת האכיפה של חוקי העבודה, ולדרוש לממש את זכויותיה.
מבין ההגבלות, חשוב לציין כי למעסיק אין זכות לפטר עובדת בשל הריונה, ועליו להציג סיבה מוצדקת לפיטורין. עובדת שפוטרה שלא לפי החוק יכולה לתבוע פיצויי פיטורים מהמעסיק על ידי עזרה מעורך דין שעוסק בדיני עבודה ומתמחה בתחום זכויות עובדים.
משרדי עורכי דין שעוסקים בתחום יוכלו לייצג עובדות בכל מקרה של פיטורין ללא הצדקה, פיטורין בזמן הריון, אפליה במקום העבודה, הטרדה מינית במקום העבודה, היעדר קבלת תשלומי פיצויים ועוד.
כאשר מעסיק מעוניין לבצע פיטורי אישה בהריון ולבקש לסיים את העסקתה של העובדת, ישנו הליך משפטי מסויים שעליו לבצע.
בשלב הראשון, המעסיק חייב להגיש בקשה מנומקת ומפורטת למנהל האזרחי, בה יסביר את הסיבות המניעות אותו לקבלת החלטת פיטורים. רק לאחר שהבקשה תעבור בחינה קפדנית ותאושר, יוכל המעסיק להמשיך בתהליך הפיטורים. הליך זה נועד להגן על זכויותיה של העובדת ולוודא כי הפיטורים אינם נעשים על רקע ההריון.
כאשר את בוחרת עורך דין שעוסק בזכויות עובדים ובמיוחד בתחום של פיטורי אישה בהריון, בחרי משרד עורכי דין מומלץ שיש לו ניסיון בתחום ומציע שירותים בכול הקשור לתחום. חשוב לבחור פרקליט שייצג אותך בתמורה לאחוזים מגובה סכום הפיצוי שתקבלי ממקום העבודה.
בכך תכלי לממן את הייצוג ולקבל את כל מה שמגיע לך תוך זמן קצר, ללא התמודדות מעיקה עם נבכי הבירוקרטיה. בהצלחה!
למידע נוסף תוכלו לשאול אותנו שאלה בפורום שלנו.
לייעוץ בנושא דיני עבודה
ללא כל התחייבות מצדכם
השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם מיד: