עבודה בחברה נחשבת לעבודה יציבה, מערכתית ובטוחה. אך מה קורה כשהחברה עומדת בפני מצב של קריסה?
כאשר חברה מתפרקת, ישנם נפגעים רבים: בעלי החברה, הדירקטורים של החברה ומנכ"ל החברה; הציבור בכללותו- שנפגע מהיעלמותו של שחקן בשוק כיוון שהתחרות בשוק, שמטבעה ממקסמת את רווחי הציבור כולו, מצטמצמת; וכמובן- העובדים השונים של החברה.
עובדי החברה עלולים להינזק בצורה משמעותית במקרים שבהם לא שולמו לעובדים משכורות או פיצויי פיטורין, כאשר החברה לא יכולה לעמוד כלכלית בתשלום שלהם, בשל הקריסה הכלכלית. במקרים כאלה, על מנת להבטיח את זכויות העובדים, תידרש הגשת תביעת חוב: עליה ירחיב המאמר הבא.
פירוק חברה מתרחש כאשר מצבת החובות של החברה עולה על מצבת הנכסים של החברה: כלומר, כאשר חובותיה של החברה עולים על סך שווי הנכסים שהחברה מחזיקה. במצב כזה, לחברה אין אפשרות ממשית להמשיך ולהחזיק את עצמה ולפרוע את חובותיה ועל כן, נדרש הפירוק שלה. ישנם 3 גורמים שעשויים לדרוש פירוק חברה: החברה עצמה; גורם חיצוני, כגון נושה, כלומר אדם שהחברה חבה לו חוב בגובה מסוים; ובית המשפט, בצו שיפוטי.
פירוק חברה נקרא גם "חדלות פירעון". במסגרת ההליך, יש למנות כונס נכסים שנקרא גם ממונה. כונס הנכסים, כפי שמעיד עליו שמו, אחראי על איסוף כלל הנכסים של החברה. לאחר מכן ממונה מנהל או נאמן, שאחראי על חלוקת הכסף שנגבה מהנכסים לנושים, לפי תביעות החוב שאושרו.
תביעת חוב היא תביעה שניתן להגיש בצורה מקוונת בטופס ממשלתי, לאפוטרופוס וכונס הנכסים הרשמי המהווה חלק ממשרד המשפטים, באופן עצמאי או באמצעות בא-כוח. תביעות חוב נדרש להגיש בתוך שישה חודשים מיום פירוק החברה. ככל שיש נסיבות מיוחדות לאיחור בהגשת תביעת החוב, ניתן לפרט זאת בסעיף ייעודי בטופס תביעת החוב. לתביעת החוב יש לצרף את הטפסים הרלוונטיים שמעידים על החוב הקיים- תלושי משכורת, מכתב פיטורין, צילומי שיקים לחשבון המבוקש ועוד.
תביעת החוב שהוגשה תיבחן ותאושר או תידחה לפי החלטת הממונה, כאשר תתאפשר השלמת מסמכים או ערעור על קביעת הממונה, ככל שזו תהיה רלוונטית. לאחר מכן, לחייב תיקבע תכנית פירעון, לפיה עליו יהיה לשלם סכום חודשים מסוים לקופה, למשך תקופה מסוימת, כאשר מהקופה המצטברת יחולקו דיבידנדים לנושים שאושרו תביעותיהם, לפי סדר קדימויות הנושים, ככל שיש כאלו.
זכויות העובדים בפירוק חברה יכולות להיות רבות, אך ביניהן שתיים מרכזיות: הראשונה, היא שכר עובד שלא שולם לו; והשנייה, היא פיצויי פיטורים. באופן טבעי, עם פירוק החברה תסתיים העסקתו של העובד- וככל שהחברה פיטרה את העובד, הרי שהעובד זכאי לפיצויי פיטורין על פי החוק.
בהליך של תביעת חוב בפירוק חברה, חשוב במיוחד להיעזר בשירותיו של עורך דין. הסיבה הראשונה לכך היא שהליך תביעת החוב כרוך בעמידה בלוחות זמנים. עורך דין מומחה בתחום יוכל לוודא שההגשות נעשות בזמנן ומאפשרות את מיצוי הזכויות בפועל.
הסיבה השניה היא ההיכרות עם ההליך עצמו: עורך דין בקיא ידע לנסח את הבקשה בצורה טובה, על כלל המסמכים הנדרשים, כך שהסיכוי לקבלת תביעת החוב יגדל פלאים.
כמו כן, שירותיו של עו"ד דיני עבודה יכולים להביא לתחושת ביטחון בקרב העובדים, משהם יוכלו להיות רגועים ובטוחים שעניינם מטופל.
משרד עורכי הדין "שלום בר" הוא משרד המתמחה בדיני עבודה על כל הכלול בהם: פיצויי פיטורים, זכויות מעסיקים ועובדים וכן פירוק חברה ותביעות חוב. המשרד עוסק בליטיגציה, יישוב סכסוכים ועוד, תוך דגש על מומחיות, מקצועיות ויצירתיות.
לייעוץ בנושא דיני עבודה
ללא כל התחייבות מצדכם
השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם מיד: