במדינת ישראל, כאשר מורכז הליך פשיטת רגל הכוונה היא להליך בו אין יכולת כלכלית לחייב לשלם את חובותיו לנושים. מה שקורה בפועל הוא שהנכסים של החייב מועברים לנאמן. אותו נאמן מחלק את הנכסים וכך משולמים החובות לנושים. כאשר מדובר על הליך של פשיטת רגל של חברה, ההליך נקרא פירוק. פשיטת רגל יכולה לנבוע מהתנהלות כלכלית לא נכונה וממצבים לא צפויים כדוגמת משבר הקורונה.
חברה שהכריזה על פירוק ובעקבות כך לא שילמה משכורות ופיצויי פיטורים לעובדים שלה, תחויב במסגרת הליך פשיטת רגל, לשלם קודם לעובדים ואחר כך לנושים. כלומר יש עדיפות לכיסוי החובות של המעסיק לעובדים. במקרים בהם אין וודאות שתשלומי המשכורות והפיצויים יינתנו לעובדים, יש התערבות של המוסד לביטוח לאומי והוא זה שיהיה אחראי על התשלומים לעובדים.
העובדים השכירים של החברה שהכריזה על פירוק, זכאים לקבל מהביטוח הלאומי על פי חוק זכויות עובדים בפירוק חברה ופשיטת רגל, את השכר שהיה מגיע להם וכמו כן פיצויי פיטורים שלא הופרשו לקופות גמל או לביטוח פנסיוני וכמו כן תשלומים לביטוח מנהלים שאותו מעסיק היה צריך לשלם אך לא שילם בפועל.
לפני שמגישים תביעה לביטוח לאומי, יש להציג צו פירוק של החברה. צו כזה ניתן על ידי בית המשפט המחוזי. במצב בו עדיין לא יצא צו פירוק, אז על כל העובדים של החברה להתאגד ולהגיש בקשה למתן צו פירוק. על מנת לנהל את התהליך הזה בצורה מיטבית, יש לפנות לייעוץ משפטי מתאים. במסגרת ייעוץ כזה, יינתן מידע מקיף לגבי: אופן קבלת צו הפירוק של החברה והתנהלות וייצוג מול בית המשפט, פיצויים לעובדים במקרה של פירוק ומידע לגבי זכויות עובדים במצב של פירוק חברה.
לתביעה יש לצרף מסמכים כמו, חוזה עבודה, טופס 106, פסק דין של בית הדין לעבודה, שלושה תלושי שכר אחרונים, ומסמך שיעיד על גובה פיצויי הפיטורים המגיע לעובד וכמו כן על רצף העבודה שלו בחברה.
הביטוח הלאומי רשאי לאשר או לדחות את התביעה. במקרה של דחייה, ניתן להגיש ערעור על ההחלטה. במידה והתביעה אושרה, הכספים יועברו לחשבונות הבנק של העובדים.
גובה התשלום שמגיע לעובד יהיה כמובן בהתאם להיקף המשרה שלו וכמו כן לא פחות משכר המינימום הנהוג בחוק. הביטוח לאומי יתחשב במרכיבי שכר כמו, שכר בסיס, דמי נסיעות, מענקים, הפרשי שכר, שעות נוספות ועוד. הביטוח הלאומי לא יתחשב במרכיבי שכר כמו, החזר הוצאות רכב, החזר הוצאות טלפון, פדיון ימי מחלה וכו'.
אם המעסיק הפקיד כספים לפיצויי פיטורים בקופות גמל או בחברות ביטוח, אז העובד יהיה זכאי לקבל את ההשלמה עבור 100 אחוזים של פיצויים או יותר. במידה והמעסיק לא הפקיד את הכספים הנדרשים, הביטוח הלאומי ישלם לעובד את כל הפיצויים המגיעים לו.
כאשר צו פירוק, החברה המנהלת את קופות הגמל והקרנות של העובדים מגישה תביעה על סכום החוב של המעסיק. תביעה זו היא בשם כל העובדים. אם המעסיק לא העביר כספים לקופות הגמל, הביטוח הלאומי יישא בתשלום החוב.
לייעוץ בנושא דיני עבודה
ללא כל התחייבות מצדכם
השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם מיד: