בין ענפי המשפט השונים, ענף דיני העבודה הוא ענף חשוב במיוחד. כל אדם שעובד זכאי לזכויות סוציאליות שונות במסגרת דיני העבודה, המעוגנות בחקיקה ובפסיקה. הוראות משפטיות אלו נועדו להגן על זכויותיהם של העובדים לקבל שכר ראוי, יחס שווה, הזדמנויות הוגנות ועוד.
שני חוקים מרכזיים העוסקים בדיני העבודה, הינם "שוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, תשמ"ח-1988", וכן "חוק שכר שווה לעובדת ולעובד, תשנ"ו-1966".
בעוד תפקידו של החוק הראשון , חוק שוויון הזדמנויות, הוא לאפשר לכל אדם לגשת ולהתקבל לעבודה, ככל שכישוריו עומדים בהלימה לדרישותיה, תפקידו של החוק השני מדגיש את חובת תשלום שכר שווה לגבר ולאישה שעוסקים בעבודה דומה או שהכישורים, הערך והמאמץ שנדרשים לעשייתה, דומים. על טיבה של אפליה בין עובדים בעבודה, שוויון הזדמנויות, הכתובת הרלוונטית במקרי הפרת זכויות ועוד, ייכתב במאמר זה.
בכל הקשור לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, אפליה אסורה היא התנהגות שמפלה בין עובדים בשל הסיבות המפורטות בסעיף 2 לחוק: מחמת מין, מגדר, דת, מעמד אישי, היריון או טיפולי פוריות מסוגים שונים, גיל, סטטוס, שירות במילואים וכיוצא בזה. הפליה בין עובדים בגין אחת מהסיבות הללו אסורה בכל שלבי ההעסקה: הן בקבלה לעבודה, כולל בפרסומה, הן במהלך העבודה השוטפת, הן לעניין השתלמויות, תנאים, קידום בעבודה וכדומה. אפליה כזו אסורה מקום שבו מעסיק מעביד למעלה משישה עובדים.
חוק שכר שווה לעובדת ולעובד מתמקד בהיבט השכר וקובע כי, במטרה למנוע אפליה בין העובדים בעבודה- עובדות ועובדים- בשל סיבות שאינן ענייניות ואינן על פי חוק, יש להעניק שכר שווה לעובדת ולעובד ובלבד שהם עושים את אותה העבודה, עבודה שווה בצורה עקרונית או עבודה שערכה שווה. השכר מתייחס לכל גמול כספי, במובן הרחב- שכר שוטף, אך גם גמולי השתלמות, מענקים, סכומים לכיסויי הוצאות וכדומה.
מעסיק לא יהיה חייב במתן הזכויות לשוויון הזדמנויות בעבודה שלפי החוק אם הוא מעסיק פחות משישה עובדים וכן במקרה של העדפה של עובד שהוא בן משפחה, כהגדרת החוק. במקרים שבהם התקיימה אפליה כהגדרתה בחוק, המעסיק לא יוכל להרע עם העובדים האחרים אלא יהיה עליו לשפר את תנאי העובדים המופלים כך שיעמדו בשורה אחת עם שאר העובדים.
לעניין חוק שכר שווה, אפליה בין עובדים בעבודה לא תיחשב אסורה מקום שהעבודה איננה שוות ערך וסיבת השכר השונה איננו מין העובד גרידא. במקרה שהמעסיק טוען שאופי העבודה אכן שונה, באופן שמצדיק ומתיר את גובהו השונה של השכר, עליו יהיה נטל ההוכחה להראות זאת.
מכוחו של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, הוקמה נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה. הנציבות מונה נציב ארצי ונציבים אזוריים, כאשר כל אדם רשאי לפנות לנציג האזורי בשל פגיעה בזכות שלפי החוק. עם זאת, כדאי לפנות אל עורך דין דיני עבודה הבקי בזכויות עובדים על מנת שידעו לאפיין את המצב ולבחון את ההליכים הטובים ביותר שימצו את זכויותיהם של העובדים השונים.
משרד עורכי הדין שלום בר הוא משרד המומחה בענייני דיני עבודה. עורכי הדין של המשרד מתמחים בליווי משפטי יעיל, מקיף ומקצועי המבוסס על ניסיון עתיר שנים עם גופים ועובדים שונים- בין היתר, מתחומי הניקיון, כח האדם, ארגונים שונים ואנשים פרטיים כאחד. עבור מי שצריך עורך דין לזכויות עובדים, מומלץ מאוד לפנות לעורכי הדין ממשרד עו"ד שלום בר ולקבל את השירות המשפטי הטוב ביותר.
לייעוץ בנושא דיני עבודה
ללא כל התחייבות מצדכם
השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם מיד: