לפי החוק, הטרדה מינית היא פגיעה בכבוד האדם, בחירותו ובזכותו לשוויון, והיא יכולה להתבטא בדרכים שונות. הטרדה מינית במקום העבודה היא לרוב תוצר של יחסי מרות וכדי להתמודד עם הבעיה נחקק החוק למניעת הטרדה מינית.
הטרדה מינית יכולה להתקיים במגוון אופנים. חשוב להבהיר כי החוק למניעת הטרדה מינית, שחוקק בשנת 1998, לא מתייחס רק למקומות עבודה, אולם הוא מחמיר במקרה של הטרדה מינית במקום העבודה.
בשנים האחרונות עלתה מאוד המודעות לנושא של הטרדה מינית ולצידה ההבנה כי הטרדה כזו לא חייבת להתבטא רק בפגיעה פיזית, אלא קיימות פגיעות נוספות ברמה מילולית. למרות שלרוב אלו גברים המטרידים נשים, גם נשים וגם וגברים עלולים להטריד מינית וההטרדה עשויה להיות כלפי נשים וגברים. כל המקרים מכוסים על-ידי החוק.
לפי החוק, הטרדה מינית במקום העבודה כוללת את אחת מההתנהגויות האלו:
סחיטה באיומים לביצוע אקט מיני. לדוגמא, איום בפיטורין אם עובדת לא תיענה לדרישה.
מעשה מגונה. למשל, מעסיק או עובד הנוגע בעובדת לשם גירוי מיני או חושף את עצמו בפניה, כמובן בלא הסכמתה.
הצעות חוזרות ונשנות בעלות אופי מיני אף שהעובדת הבהירה כי אינה מעוניינת בכך.
התייחסויות חוזרות ונשנות המתמקדות במינו או במיניותו של העובד, אף שהוא הבהיר כי אינו מעוניין בכך. לדוגמא, הערות חוזרות לגבי מראה, בדיחות בעלות אופי מיני, הצגת חומר פורנוגרפי.
אמירות משפילות או מבזות בעלות אופי מיני או התייחסות לנטייה מינית. שאלות ששואל המעסיק או הממונה עובדת על חיי המין שלה או על דברים אישיים, גם יחשבו כהטרדה מינית.
התנכלות על רקע מיני. סעיף זה נועד להגן בעיקר על מי שכבר התלונן ולוודא שזכויותיו לא נפגעו בעקבות התלונה.
המבחן המכריע הוא מבחן אובייקטיבי שנקבע בבית המשפט. השופטים קובעים מה נראית להם התנהגות סבירה ומה הטרדה מינית בעבודה. זהו לא מבחן סובייקטיבי וקביעת בית המשפט אינה מתחשבת בתחושותיהם של המטריד והמוטרדת. גם אדם שלא התכוון להטריד, ייתכן והטריד.
הטרדה מינית היא עברה פלילית. מי שחווה הטרדה מינית במקום העבודה יכול להגיש תלונה לאחראי על הטרדות מיניות במקום העבודה, להגיש תלונה במשטרה או להגיש תביעה אזרחית לפיצויים. במקרה כזה מומלץ לפנות לייעוץ של עורך דין לענייני עבודה.
עובדת שהתפטרה מהעבודה בשל הטרדה מינית זכאית לפיצויי פיטורין בתנאי שעבדה לפחות שנה במקום העבודה. העובדת חייבת להתריע בפני המעסיק לפני שהיא מתפטרת כדי לאפשר לו לנקוט בצעדים לטיפול בפגיעה, אך המעסיק אינו יכול להכריח אותה להישאר במקום העבודה.
תביעה אזרחית של הטרדה מינית בעבודה כוללת לעיתים גם את מקום העבודה עצמו על-כך שלא מנע את ההטרדה.
בכל עסק חייב להיות אדם אחראי על הנושא המרכז את כל הטיפול של הטרדה מינית במקום העבודה ומניעתה. זו יכולה להיות מנהלת משאבי אנוש, מנהלת רווחה או כל גורם אחר שידע לטפל בנושא ברגישות מקסימאלית.
הממונה על הטרדות מיניות בעבודה צריך לעבור מדי פעם השתלמויות העוסקות בעדכון החקיקה. בנוסף, על בעלי העסקים להגדיל את מודעות העובדים לנושא ההטרדה המינית.
כל תלונה על הטרדה מינית חייבת להיות מטופלת במהירות וביעילות. הכי חשוב כי המעסיק או הממונה יתנו לעובד תחושה כי הוא עשה נכון בכך שהגיש תלונה. במידת הצורך המטריד מושעה עד לבירור התלונה.
לייעוץ בנושא דיני עבודה
ללא כל התחייבות מצדכם
השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם מיד: