המשק הישראלי מורכב בעיקרו מעובדים שכירים המועסקים בחברות ציבוריות ופרטיות ובעסקים קטנים פרטיים שמעסיקים עובדים בודדים בלבד. ככל שהעסק גדול יותר, כך הוא מסודר יותר ודואג שתלוש השכר ותנאיו הכלליים של העובד יהיו על פי המקובל בחוק. לצערנו במקרים מסוימים, בעיקר כשמדובר בעסקים קטנים ולא בהכרח יציבים, נמנעים מהעובד חלק מהתנאים שמגיעים לו ובעיקר ההפרשה לקרן הפנסיה על ידי המעסיק. מדובר בהפרשת חובה שאי ביצועה מהווה עבירה פלילית של המעסיק.
מה קורה אם המעביד לא מפריש לקרן הפנסיה? ראשית, העובד נפגע מעצם אי ביצוע הפעולה מכיוון שאינו צובר זכויות בקרן פנסיה כפי שמגיעות לו והוא מפסיד כסף שיכול היה להיצבר בקרן. אין מדובר במצב בו יש לעובד אחריות אישית על אי ההפרשה מכיוון שזהו תפקידו של המעביד. אולם, עובד שרואה במשך חודשיים בתלוש השכר שלו, שלא מתבצעת הפקדה לקרן פנסיה חייב עבור עצמו ולא עבור אף אחד אחר לבדוק את הנושא. במידה ואינו מקבל התייחסות ראויה ממעסיקו לעניין עליו לדווח על כך לרשות המתאימה.
בואו נתייחס לרגע לאחריות הפלילית שרובצת על המעביד שאינו מפריש את הסכום הנדרש לקרן הפנסיה של העובד. דבר ראשון הוא חשוף לתביעה מטעם העובד באמצעות יחידת האכיפה של חוקי העבודה, יחידה זו אמונה על הענשת מעסיקים שאינם ממלאים את הוראות החוק בכל הקשור לזכויות העובדים. ישנן שתי עבירות מעט שונות בהקשר של אי העברת תשלום לקרן הפנסיה של העובד –
חובת ההפרשה הפנסיונית אומרת כך – כל עובד שהגיע לגיל 21 או עובדת שהגיע לגיל 20 זכאים להפרשות לביטוח פנסיוני באמצעות קופת גמל, ביטוח מנהלים או קרן השתלמות.
החל מינואר 2017 שיעור ההפרשה לביטוח פנסיוני עומד על 18 אחוזים מהשכר כאשר המעביד אחראי על 12 אחוזים והעובד מתוך משכורתו על 6 אחוזים נוספים.
לעובד שמורה הזכות לבחור כיצד הוא מעונין לחסוך לפנסיה שלו, האם באמצעות קרן פנסיה, קרן השתלמות או אולי ביטוח מנהלים.
ההפרשות מחושבות לפי שכר הברוטו של העובד או לפי השכר הממוצע במשק – לפי הסכום הנמוך מבניהם.
אז מה קורה עם המעביד אינו מפריש לקרן פנסיה? הוא פוגע בעתיד הכלכלי של העובד שלו.
אי תשלום פנסיה עבירה פלילית, מדוע בעצם זה כך? בשנים קודמות היו לא מעט מקרים של אנשים שהגיעו לגיל הפנסיה כשאין להם כלום. אנשים עבדו כל חייהם אבל בשל גובה שכרם הלא מרשים, לא הצליחו לחסוך לפנסיה שלהם. במצב הזה הפכו אנשים אלה בחלק מהמקרים לנזקקים והמדינה נדרשה לדאוג להם, מה שעלה לה הרבה מאוד כסף. כדי שזה לא ימשיך לקרות חוקקה המדינה את חוק ההפרשה הפנסיונית והפחיתה את מספר הנזקקים בגיל השלישי. החוק איננו פותר לחלוטין את הבעיה מכיוון שסכום ההפרשה נגזר מגובה השכר של העובד ולא תמיד מדובר בשכר גבוה אולם, כל אדם יגיע עם משהוא ליום פרישתו מעבודה ולכן, השאלה מה קורה אם המעביד לא מפריש לקרן הפנסיה? היא שאלה חשובה שהמחוקק נותן לה מענה מאוד ברור וחד משמעי.
לייעוץ בנושא דיני עבודה
ללא כל התחייבות מצדכם
השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם מיד: