פורום דיני עבודה
בפורום דיני עבודה לעובדים ניתן לשאול שאלות ולברר מידע משפטי. כאן תוכלו לקבל מידע איכותי, מהימן ומעודכן בכל הנושאים החמים של דיני העבודה. שלכם ובשבילכם, משרד עורכי דין שלום בר.
רופא תעסוקתי של קופ"ח הורה למעסיק על תנאים והגבלות לגבי העסקתי בעקבות ממצאים רפואיים שאינם מחלת מקצוע או תאונת עבודה אלא מחחה כרונית ומעבר לכך עוד כמה עניינים רפואיים המצריכים התערבות ניתוחית. בהמשך להגבלות הציע הרופא למעסיק למצוא לי תפקיד חעלופי ובמידה ולא ימצא תפקיד מתאים אז על חופשת מחלה לשלושה חודשים.
צכרגע המעסיק החליט להוציא אותי לחלת עד לשלושה חודשים. האם אני זכאי לתבוע אובדן כושר עבודה בביטוח לאומי ובביטוח דרך קרן הפנסיה?
תודה מראש על תשובתך.
המעסיק מנוע מלהוציא אותך לחל"ת בנסיבות שתארת, ממליץ על קבלת יעוץ אישי.
אשמח לעמוד לרשותך 03-5174455
שלום רב,
אני שומר מצוות. עובד כמדריך חקלאי. אחרי ראש השנה מתחילה שנת שמיטה לכן הודעתי כי אאלץ לקחת חופשה ללא תשלום לשנה. המעסיק שלי מבקש ממני להתפטר. בתגובה בקשתי תפקיד אחר בחברה למשך שנה זו אך בקשתי לא התקבלה.
אשמח לקבל את חוות דעתך בעניין זה מבחינת החוק.
ניתן לאמר כי מדובר באפליה עקב אמונה דתית, אך נראה כי בנסיבות העניין אין בסיס מוצק לטענה זאת.
זכותו של המעסיק לנהל את עסקו וזמינותך לעבודה הינה מאושיות העניין, העדרות של שנה אינה סבירה, והמעסיק אינו יכול להשאיר את המשרה ללא איוש אטו באיוש זמני במשך תקופה ארוכה כלכך.
אין למעסיק כל חובה לאשר לך חל"ת.
תודה על תשובתך המקצועית.
המעסיק מבקש ממני להתפטר ובכך בעצם ימנעו ממני פיצויי פיטורים.
מה עלי לעשות?
אודה על תשובתך.
כדי לתת יעוץ מה ניתן לעשות יש לקבל יעוץ אישי, יתכן וניתן לטעון כי מעצם קבלתך לעבודה כאדם דתי היתה ידיעה כי לא תוכל לעבוד בשנת השמיטה.
אשמח לעמוד לרשותך לתאום פגישה 03-5174455
היי רוצה לוודא אם המעסיק מוציא לחלת בחודש ספטמבר שנת 2021, אני זכאית לדמי אבטלה?
בת 25
הסדר החל"ת הסתיים ב 1.7.21, עם זאת ניתנו מספר הקלות למי שפוטר או הוצא לחל"ת לאחר יולי 21 ועד 30.9.2.
תקופת האכשרה לקבלת דמי אבטלה/ חל"ת קוצרה ל 6 חודשים בלבד מתוך 18 החודשים שקדמו ליום הרישום בשירות התעסוקה.
עובדים שפוטרו או שהוצאו לחל"ת של לפחות 30 יום בין 01.10.2021 ל-31.12.2021 יהיו זכאים לדמי אבטלה גם אם צברו תקופת אכשרה של 10 חודשים בלבד מתוך 18 החודשים שקדמו ליום הרישום בשירות התעסוקה.
תקופת הזכאות המירבית נקבעת בהתאם לגיל ולמצב המשפחתי, ניתן לעיין בטבלאות באתר הבטוח הלאומי.
שלום
אני עובדת במשק בית 4 ימים בשבוע 3 שעות ביום באותו הבית כבר שנתיים וחצי.
הבעלים חזרו מחו"ל ונכנסו לבידוד. יצא שנמנע ממני להגיע לעבודה 4 ימים בגלל זה.
שאלתי, מי אמור לשלם לי על כך?
אציין כי בבידוד קודם שלהם,שולם לי לפי ימי מחלה שלי!! כך יוצא שימי המחלה שלי 'נוצלו' בגללם.
זה נשמע לי לא הגיוני ואולי קרתה כאן טעות..
אנא תעשה לי סדר כי המעסיק לא מעוניין שנמנה רואה חשבון (ששנינו נשלם לו) שילווה אותנו וישמור על זכויותינו בכל ענייני התשלומים בכלל.
מודה לך מראש
ימים בהם נמנע ממך לבוא לעבודה עקב בידוד של המעסיק אינם ימי מחלה אלא ימי חופשה, יצא שהמעסיק שילם לך ביתר, ימי החופשה הם על חשבונך וימי המחלה על חשבון המעסיק .
שלום,
המעסיק מחייב אותי לשלם עבורו את ימי חופשת הקורונה כפי שנקבע באותה תקופת מרץ-מאי 2020 וזו תקנת חירום שנחתם במשק הישראלי לאותה תקופת
"עובד שמעסיקו הוציא אותו לחופשה כפויה *בין התאריכים 22.03.20202 עד 18.04.2020* *או בין התאריכים 19.04.2020 עד 02.05.2020* היה רשאי לנצל עוד 14 ימי חופשה עד לסוף שנת 2020 (כולל החופשה המרוכזת בחג סוכות, ימי חג וערבי חג שבהם מקום העבודה של העובד סגור), גם אם לא עומדים לרשותו ימי חופשה צבורים, והוא יוכל לגרור את יתרת ימי החופשה השלילית עד ליום 01.01.2022.
לשאלתי; האם נושא זה בוטל,
יש הרבה תקנות חירום, האם יש שינויים של תקנות חדשות בנושא ?
תודה מראש על העזרה לימור
המעסיק יכול לחייב את העובד לצאת לחפשה כפויה, וזאת ללא קשר למצב החרום.
הציטוט בשאלתך ככל הנראה נוגע אך ורק לעובדי המגזר הציבורי שזכויותיהם בעניין זה עוגנו בהסכם קיבוצי, ככל שאינך עובדת במגזר הציבורי אינו רלוונטי לגבייך.
בשונה מעובדי המגזר הציברי אינך יכולה להכנס ליתרת חופשה שלילית ללא הסכמת המעסיק ו/או לגרור את היתרה עד סוף השנה.
שלום, בהמשך לתגובתך, אכן הנני עובדת בבית אקשטיין (ביהס לילדים על הרצף) לאחר בדיקה, המוסד חתום עם הסכם הקיבוצי , אך לא צויין בחוזה שלי עם ביהס על שום הסכם מסוג זה ומה ההשלכות לחיוב ולשלילה . כיום בתלוש משכורת רשום לי מס חודשים מינוס של מעל 100 ימים החזר למעסיק. ואין יכולת להחזיר חופשות עתידיות.)
מה הנכון לעשות?
מודה לך על כל העזרה
אין צורך שתהיה התייחסות בהסכם האישי. יש לבדוק האם ההוראות של ההסכם הקיבוצי במגזר הציבורי בעניין זה חלות עלייך מכח עבודתך במוסד חינוכי. בדיקה פרטנית ניתן לבצע אך ורק לאחר פגישה מסודרת במשרדנו
שלום,
פוטרתי מעבודתי בתפקיד ניהולי זוטר אחרי 3 שנות עבודה.
שבועיים אחרי שעזבתי בפועל ביקשו ממני לשוב באופן זמני. הם שילמו לי על החודש שהייתי בבית והשאירו לי את אותו שכר ותנאים אולם התפקיד הנוכחי שלי, שבינתיים כבר לא זמני מבחינתם, הוא משמעותית ברמה נמוכה יותר.
שורה תחתונה - יש בידיי מכתב פיטורין ומכתב המשך העסקה ברצף לתפקיד זמני.
אני בתפקיד הזמני הזה כבר ארבעה חודשים. אם אתפטר, האם אהיה זכאית לפיצויים?
ככל שהחלטת להתפטר עליך לתת התראה למעסיק, התשובה לעניין זסיום היחסים אינה חד משמעית ,
ניתן לטעון כי קיימת חזרה מהפיטורים, והסכמה מצידך לתפקיד המופחת. מצד שני נראה כי בהגדרה של חזרה זמנית המעסיק מאשר כי הפיטורים עדייין בתוקף אך מועד כניסתם לתוקף נדחה.
הגשתי תביעה להפרשי שכר הפיטורים וכן בקשה לצו עשה שיורה למעסיק לתת לי אישור לביטוח לאומי על חודשי העבודה שלי (הדיווח בתלושים היה חסר אך אין מחלוקת על תאריכי העבודה). האם אפשר וכדאי לבקש מביה''ד לקיים בהקדם ובנפרד את הדיון על הצו עשה ולא לחכות לסוף התביעה ?!
אין צורך לפצל, ניתן לפנות לביה"ד בבקשה, ככל שהעובדות אינן במחלוקת יתכן ויעתר לתת פס"ד חלקי בהסכמה או ללא הסכמה
שלום,
המעביד שלי עומד לפטר אותי לקראת סוף החודש. אני עובד בשכר גלובלי, אם הוא מפטר אותי שבוע לפני סוף החודש (לדוגמא ב 25 לחודש) איך יחושב השכר שלי על חודש אוגוסט?
תודה
הדבר תלוי במועד הסיום כפי שהמעסיק יקבע בהודעת הפיטורים, ככל שיקבע כי המועד הינו 25 לחודש , תקבל שכר עד 25 לחודש והיתרה תשולם כדמי הודעה מוקדמת
זומנתי לשימוע כשאני בחל״ת. האם אעבור לקבלת אבטלה כמפוטר? האם הספירה מתחילה מחדש? מה אומרת ״הודעה מוקדמת״ במצב הזה? יש לי ימי חופש שמגיעים לי, ודמי הבראה שלא קיבלתי- מה קורה עם זה? האם ימי המחלה שלי הולכים לאיבוד? אני בן 46. תודה על העזרה
ההזמנה לשימוע הלכה למעשה מפסיקה את החל"ת. הינך זכאי לכל הזכויות כעובד מפוטר פיצויים פדיון חופשה והבראה, למעט בגין תקופםת החל"ת. במידה ולא תועסק בתקופת ההודעה המוקדמת תהיה זכאי לחלף בתשלום.
לעניין דמי האבטלה הנושא מורכב יותר, מי שהפסיק לעבוד מ-2.7.21 ואילך, תביעתו לדמי אבטלה תיבדק בהתאם לתנאי הזכאות הרגילים לדמי אבטלה. עם זאת, ישנם מספר הקלות ושינויים שנעשו בתנאי הזכאות ובסכום דמי האבטלה.
אחד מתנאי הזכאות לדמי אבטלה הוא צבירת תקופת אכשרה של לפחות 12 חודשי עבודה כשכיר מתוך 18 החודשים האחרונים.
מי שהפסיק לעבוד מ-2.7.21 ואילך, יכול להיות זכאי לדמי אבטלה חלקיים אם צבר לפחות 6 או 10 חודשי עבודה.( מאתר מ.ל.ל )
למידע על קיצור תקופת האכשרה לחצו כאן.
תודה על המענה - לא הבנתי מה זו "תקופת ההודעה"... האם אקבל משכורת מהמעביד לאחר השימוע?
בשנה וחצי האחרונות הייתי בחל"ת - לפי מה שאתה אומר אני לא זכאי לאבטלה...
תודה על המענה
הינך זכאי להודעה מוקדמת, המעסיק רשאי להעסיק אותך בתקופה זאת ולשלם לך את שכרך או לפטר אותך על אתר, ולשלם לך את שווי ההודעה בכסף בתלוש האחרון
שלום
יש לי שאלה, שמעתי כשעובד שכיר או עצמאי, עבר ניתוח רפואי/ נפגע/ תאונה הוא זכרי לקבל משהו מקצבת פנסייה. האם זה נכון ובאמת יש דבר כזה. מדובר בעובדת בת 28. מראש אודה על תשובתכם!
שלום,
הגשתי מכתב פיטורים ביום 27.7.
באיזה שלב מעסיק צריך לתת לי טופס 161? אני אמורה לעבוד עד אמצע אוגוסט.
מתי בעצם מביאים אותו?
תודה מראש על התשובה
ניתן יהיה להנפיק טופס 161 רק לאחר ביצוע ההפרשות בגין חודש 7.21, דהיינו לאחר 15.08.21.
פרקטית התהליך אורך עוד כחודש לפחות .
שלום
עברתי ניתוח בעין והייתי בחופשת מחלה חודשיים 60 ימים קלנדריים סהכ 44 ימי עבודה.
כעבור חודשיים חזרתי באישור רופא תעסוקתי לעבוד 5 שעות ביום במקום 9 שעות.
כיוון שהייתה לי יתרה גדולה של שעות מחלה ביקשתי להשלים את שאר השעות בשעות מחלה וכך גם לשמור על 100% משרה.
לאחר 30 ימים קלנדריים נאמר לי עי מחלקת שכר שלא יישלימו לי עם שעות מחלה והפנו אותי לביטוח אובדן כושר עבודה.
האם אכן ככה זה?
והאם ככה נוהגים למרות שיש לי יתרה גדולה של שעות מחלה.
ואחדד את שאלתי ה30 ימי מחלה האחרונים לא היו ימים מלאים אלא 4 שעות ביום , האם גם במקרה הזה יש תקרה של 90 ימי מחלה או שבגלל שהם חלקיים ניתן להמשיך לנצל את יתרת המחלה?
תודה רבה מראש
אין בחוק דמי מחלה התייחסות לאופן החיוב, וצערי גם לא מצאתי פרשנות מחייבת בנושא
לאור האמור לעיל כל פרשנות הינה בגדר הסביר, ניתן להגיש תביעה כנגד המעביד ולהותיר לביה"ד את ההחלטה. כמו כן ניתן לפרט הנושא למוסד לבטוח לאומי ולהשאיר לו את ההתמודדות מול המעסיק ככל שיחליט
צהריים טובים, אני מעוניין לקבל קצבת הבטחת הכנסה מכיוון שסיימתי את ימי הזכאות שלי לאבטלה ועוד לא מצאתי עבודה. אני בן 35. בעקרון, אני חושב שאני זכאי לקבל הבטחת הכנסה כי אני עומד ברוב התנאים (אין לי רכב, אין לי דירה או משק חקלאי וכיו"ב).
א-ב-ל יש לי סכום של כ-20 אלף ש"ח בבנק בעובר ושב (בשני חשבונות נפרדים, בראשון כ-15 אלף ש"ח ובשני כ-5 אלף ש"ח). האם הסכומים הנ"ל יכולים למנוע מימני לקבל הבטחת הכנסה?
הסכומים בעובר ושב מהווים נכס ונכללים בחישוב ( לעניין אופן החישוב מומלץ לפנות לבטוח לאומי ), נראה כי במקרה זה המוסד לבטוח לאומי יחלק את היתרה בחשבון העו"ש ל 12 ויתייחס לתוצאה כהכנסה חדשית, אך יודגש כי במקרה זה המענה אינו סופי ומומלץ לפנות למוסד לבטוח לאומי
היי, אם התראיינתי לעבודה בזום והחברה לא חזרה אליי וזה היה לפני כחצי שנה, יש לי אפשרות לתבוע?
שלום, אני צפויה לסיים את עבודתי במקום העבודה בו עבדתי 17 שנה. כל יום עבדתי 2, בשעה הרווחתי 29.12, בשבוע עבדתי 5 ימים.
נצברו אצלי 120 ימי חופשה. האם בסיום העסקה אני מדברת ספציפית על פדיון כל החופשים אני צפויה לקבל 6,988 שח האם ביצעתי חישוב נכון? אודה מאוד לעונים!
1.הפוליסה מכילה סכומי הפרשה לפיצויים מאותו מעביד 2 תקופות. ראשונה בה הופרשה הפרשה רגילה כחוק, ממועד מסויים הפרשה לפי הסכם 14 (עליו לא חתם העובד). כיצד יש לחשב את הפיצויים המגיעים לעובד לתקופה ראשונה כאשר בפוליסה אין הפרדה בין התקופות?
2. האם התגמולים נלקחים בחשבון בתוך החישוב?
בגין התקופה הראשונה המעסיק חייב לבצע חישוב לפי שכר אחרון ולהפחית את מה שנצבר בקופה.
בגין תקופה שניה ככל שחל ס. 14 מכח הסכם קיבוצי צו הרחבה לרבות צו ההרחבה הכללי מ 2008, יש לבדוק מה שיעור ההפרשות וככל שהוא נמוך מ 8.33% יש לבצע השלמה ל 8.33% לפי שכר אחרון.
התגמולים אינם נלקחים בחשבון
תודה רבה על תשובתך.
התברר שחישוב השלמת המעביד מתכוון להיות:
2.33% משכר אחרון * מספר חודשים בשנה * מספר השנים.
כהשלמה ל 6% שהופרשו בתקופה הקודמת. (משכר נמוך יותר).
לפי החישוב כחוק :
הסכום המחושב הצפוי של המעביד+ הסכום שהצטבר עד למעבר להסכם 14 אינו מתקרב לחישוב שכר אחרון + מספר השנים קודמות.
אודה לתשובתך האם החישוב שהמעביד נוקט הינו חוקי או נכון או שהחישוב שציינת הינו חד משמעי?
תיקון בתגובה אחרונה:
הסכום המחושב הצפוי של המעביד+ הסכום שהצטבר עד למעבר להסכם 14 אינו מתקרב לחישוב שכר אחרון * מספר השנים קודמות.
תודה על תשובתך. אך עדיין התשובה לא ברורה.
האם תשובתך מתחשבת בשתי תקופות?. אחת ללא סעיף 14 ושניה עם סעיף 14?
תקופה הראשונה היה השכר נמוך מאוד והופרש ממנו רק 6%. לאחריו נכנס סעיף 14 והופרש 8.33 שאלו הפיצויים לסעיף 14.
לפי תשובתך אין חישוב על פי החוק לתקופה ראשונה, שבה לא היה סעיף 14 וצריך להיות, אם זה נכון, שכר אחרון כפול מספר שנים.
אנא תגובתך לחישוב הבא האם הוא שגוי?
1. תקופה ראשונה - 10 שנים , שכר 5000 שח , 6% = 300 ש"ח לפיצויים לחודש.=36,000 שח.
2. תקופה שניה סעיף 14: 10 שנים, שכר 8000שח, 8.33% =666 ש"ח לפיצויים לחודש = 79920 שח.
3. השלמה לפי החישוב שלך אם הבנתי ::% 2.33 מ 8000 ל 10 שנים = 22368 ש"ח..
4. השלמה לפי הבנתי כחוק: 8000 * 10 תקופה ראשונה = 80,000 שח פחות 36,000 ש"ח שהצטבר עד מועד העברה לסעיף 14,000 = השלמה 44,000 ש"ח.
5. לפי תשובתך אם היא הובנה העובד ניזוק ב 21,632 שח. האם יש הסבר משפטי חוקי לתשובתך?
אני מועסק כעובד שעתי בשכר מינימום מטעם מעסיק אצל קבלנים שונים. אני מקבל סידור עבודה עם פרטי הקבלן, היכן עלי להתייצב ושעות העבודה שהקבלן הזמין. בסוף יום העבודה מנהל העבודה בשטח מטעם הקבלן חותם על יומן העבודה שהחתימה שלו מאשרת את יום עבודתי וקבלת תשלום עבור העסקתי. המקובל והנהוג הוא שמנהל העבודה חותם על שעות העבודה לפי השעות המוזמנות או שעות העבודה בפועל, המאוחר מביניהן (כי לעתים לקראת סוף יום עבודה מתברר למנהל העבודה בשטח שהוא צריך להשאיר אותי יותר זמן בשל אילוצי עבודה ולאחר קבלת אישור מהמפקח שלי).
בשבוע שעבר קיבלתי הודעה ממנהלת משאבי אנוש בחברה ובו היא טוענת שביום עבודה מסוים בחודש יוני יום העבודה בפועל הסתיים בשעה 14:00 בעוד שביומן העבודה (ולפי ההזמנה) מנהל העבודה חתם עד השעה 17:00. לפיכך המעסיק שלי רואה בכך דיווח כוזב ולכן הוא גם מתכוון לקזז משכר עבודתי את שלושת השעות העודפות.
השאלה שלי היא האם המעסיק אכן רשאי לקזז שעות אלו אשר אושרו ע"י מנהל עבודה בחותמת וחתימה מטעם הקבלן?
במידה וקיים נוהג שמשלמים כפי שציינת לפי הדווח הגבוה יותר, ונובג זה מתקיים מזה זמן, הקיזוז אינו כדין
במידה וקיימת הנחיה של המעסיק שלא לחרוג מהשעות הנקובות בהזמנה, חלה עליך חובה לקבל אישור מהמעסיק טרם הביצוע החריגה.
המידה והינך מתכוון לעמוד על תשלום 3 השעות הנ"ל, מומלץ לקבל אישור בכתב ממנהל העבודה על ביצוע השעות בתוספת הסבר לחריגה.
שלום רב
לאחר תאונת עבודה נמצאת בבית כבר 3 חודשיים הותק בעבודה 4 וחצי שנים. האם בעקבות התאונת עבודה לא מגיע לי את דמי ההבראה ששולמו?
תודה רכה
בית הדין האיזורי פסק בסע"ש (ת"א) 38646-01-13 שיש לראות את תקופת אי הכושר עקב תאונת עבודה כחופשה ללא תשלום, שאינה צוברת זכויות להבראה. מדובר בפסק דין בבית הדין האיזורי ( אינו מהווה הלכה מחייבת ) אך כיום בתי הדין פוסקים לפיו.
שלום,
האם אע"צ (אזרח עובד צהל) שזכה במכרז לקידום, יכול להיות מעוכב ע"י מפקדיו ביחידה הנוכחית (כי לא רוצים שיעזוב וכו'..)?
2. האם יש חובת דיווח למעסיק (במקרה דנן, מפקד ביח')על התמודדות במכרז?
כניסתך לתפקיד יכולה להיות מעוכבת אך לא מבוטלת. אין חובת דווח על התמודדות במכרז
שלום רב, אני אמא לילדה קטנה. שאלתי מתייחסת למצב במידה ויהיה הסגר הרביעי והבת שלי תשאר בבית לתקופה ממושכת. אני ובעלי שנינו עובדים גם בתקופת הסגרים. האם אוכל להישאר בבית ולא לעבוד בתקופת הסגר על מנת לשמור על הבת שלי? האם המעסיק יכול להכריח אותי לעבוד? איני מוגדרת עובדת חיונית. בתודה מראש
האם ניתן להשאר בבית , מותנה בהיקף הסגר, ככל שמקום העבודה פעיל חלה עלייך חובה להגיע לעבודה וכל העדרות צריכה להיות בתאום עם המעסיק. במידה ומקום העבודה פעיל המעסיק יכול לחייב אותך להגיע לעבודה והעדרות בלתי מאושרת עלולה להוות עילה להזמנה לשימוע ופיטורים.